Prehistoric – Hațeg Island Dinosaurs

In the late Cretaceous Period, following the Jurassic Period, Jiu Valley was part of Hațeg Island, a large offshore island in the Tethys Sea. Visit one of the world’s best preserved dinosaur heritage sites and paleontology dig sites – Hațeg Country Dinosaur Geopark – and see the famous Hațeg Dwarf Dinosaurs.

Wiki (en/ro)
Wikipedia (en)
Hațeg Country Dinosaurs Geopark
Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului”
IUCN category V (protected landscape/seascape)
Map showing the location of Hațeg Country Dinosaurs Geopark
Map showing the location of Hațeg Country Dinosaurs Geopark
Location within Romania
Location Romania
Hunedoara County
Nearest cityHațeg
Coordinates45°36′43″N 22°53′02″E / 45.612°N 22.884°E / 45.612; 22.884[1]
Area102.392 hectares (253.02 acres)
Established2005
Websitehateggeoparc.ro

The Hațeg Country Dinosaurs Geopark has been established in 2004–05[2] in the general area of the prehistoric Hațeg Island, a large offshore island in the Tethys Sea which existed during the late Cretaceous period, probably from the Cenomanian to the Maastrichtian ages.[3]

Description[edit]

The park is part of the European Geoparks Network and it aims to promote the local values, to ensure the restoration of the monuments, to identify and document the local traditions and to educate and inform the local communities on how to preserve the local cultural identity. The park was added to the Global Geopark Network when this was set up in 2005, and then became a UNESCO Global Geopark in 2015.[4]

The Hațeg Country is a territory that hosts probably the richest cultural patrimony of Romania. Here are found some of the oldest churches from north of Danube, the largest concentration of medieval sites and monuments in Romania and a big number of architectural monuments, all included in the National Patrimony.

The communities from the region are keepers of important local traditions enriched with elements of the foreign cultures that have interacted with the region throughout its history.

See also[edit]

References[edit]

 1. ^ Hațeg Country Dinosaurs Geopark (coords); retrieved on May 14, 2018
 2. ^ "Istoric". Hateggeoparc.ro. Retrieved 2016-03-12.
 3. ^ Benton, M.J., Csiki, Z., Grigorescu, D., Redelstorff, R., Sander, P.M., Stein, K., and Weishampel, D.B. (2010). "Dinosaurs and the island rule: The dwarfed dinosaurs from Hațeg Island. Archived 2011-07-10 at the Wayback Machine" Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology, 293(3-4): 438–454.
 4. ^ "Haţeg UNESCO Global Geopark". Retrieved 24 March 2023.

External links[edit]


Wikipedia (ro)
Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului”
Categoria V IUCN (Peisaj terestru/marin protejat)
Imagine din sit
Imagine din sit
Harta locului unde se află Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului”
Harta locului unde se află Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului”
Localizarea rezervației pe harta țării
(punctul marchează aproximativ centrul rezervației)
PozițiaJudețul Hunedoara, România
Cel mai apropiat orașHațeg
Coordonate45°26′26″N 23°02′36″E () / 45.44056°N 23.04333°E[1]
Suprafață1023,92 km²
Înființare2005
Websitehateggeoparc.ro

Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului” este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a V-a IUCN (parc natural), situată în sud-vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului Hunedoara. Statutul internațional al teritoriului este administrat de Universitatea din București.[2][3]

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria protejată se află în partea sud-vestică a județului Hunedoara, pe teritoriul administrativ al orașului Hațeg și pe cele ale comunelor: Baru, Densuș, General Berthelot, Pui, Răchitova, Râu de Mori, Sarmizegetusa, Sălașu de Sus, Sântămăria-Orlea și Totești.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Aria naturală a fost declarată parc natural prin Hotărârea de Guvern 2151 din 30 noiembrie 2004 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată pentru noi zone)[4] iar din 2005 geoparcul a fost acceptat în Rețeaua Europeană a Geoparcurilor și în Rețeaua Globală[5] (sub egida UNESCO[6]). Din 2015 Geoparcul este sit UNESCO, ca urmare a adoptării de către statele membre UNESCO, la data de 17 noiembrie 2015, a Programului Internațional pentru Geoștiințe și Geoparcuri[7].

Mlaștina de la Peșteana

Geoparcul Dinozaurilor este singurul areal din România membru al Rețelei Europene și al Rețelei Globale a Geoparcurilor.[2] A fost primul geoparc din Europa de Sud-Est care a obținut acest statut internațional, în anul 2005.[2]

În cadrul geoparcului sunt incluse și următoarele rezervații naturale: Paleofauna reptiliană Tuștea, Locul fosilifer cu dinozauri Sânpetru, Mlaștina de la Peșteana, Calcarele de la Fața Fetii, Vârful Poieni, Pădurea Slivuț, Fânațele cu narcise Nucșoara, Fânațele Pui.

Geoparcul Dinozaurilor este o îngemănare a geodiversității, biodiversității, patrimoniului istoric și cultural; cu activitățile socio-economice ale Țării Hațegului.

Geodiversitate[modificare | modificare sursă]

Această arie naturală protejată are un statut special, datorită gradului ridicat de locuire și scopul său este de a asigura protecția patrimoniului natural și cultural al Țării Hațegului.

Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural.

Factorul cheie care personalizează acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri de vârstă Cretacic Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Hațeg sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterozaurilor.

Biodiversitate[modificare | modificare sursă]

Geoparcul se suprapune cu sitului de importanță comunitarăStrei - Hațeg” (24.968 ha), arie protejată instituită în anul 2007 în vederea conservării habitatelor naturale și a speciilor de plante și animale sălbatice de interes comunitar, ce aparține rețelei ecologice europeane Natura 2000[8]; la baza desemnării căruia aflându-se câteva specii faunistice (urs, lup, vidră de râu) și floristice (bumbăcăriță - Eriophorum vaginatum, roua cerului - Drosera rotundifolia[9]) enumerate în anexa I-a a Directivei Consiliului European 92/43/CE din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică)[10].

Printre speciile faunistice semnalate în arealul parcului se află șapte mamifere: ursul brun (Ursus arctos)[11], lupul (Canis lupus), vidra de râu (Lutra lutra)[12], liliacul cu urechi de șoarece (Myotis blythii), liliacul comun (Myotis myotis), liliacul cu picioare lungi (Myotis capaccinii) și liliacul mare cu potcoavă (Rhinolophus ferrumequinum); trei specii de amfibieni: ivorașul-cu-burta-galbenă (Bombina variegata)[13], tritonul comun transilvănean (Triturus vulgaris ampelensis) și tritonul cu creastă (Triturus cristatus); patru specii de pești: mreană vânătă (Barbus meridionalis), zglăvoacă (Cottus gobio), dunăriță (Sabanejewia aurata) și chișcarul (Eudontomyzon danfordi); precum și zece specii de nevertebrate: racul-de-ponoare (Austropotamobius torrentium), gândacul sihastru (Osmoderma eremita), cosașul de munte (Isophya costata), cosașul transilvan (Pholidoptera transsylvanica), cosaș (Isophya stysi) și cinci specii de fluturi (Hypodryas maturna, Euphydryas aurinia, Lycaena dispar, Maculinea teleius și Gortyna borelii lunata)[14].

Proiecte și activități[modificare | modificare sursă]

Geoparcul este implicat activ în proiecte de educație, știință și cultură precum și în turism și evenimente.[15]

Puncte de vizitare[modificare | modificare sursă]

Geoparcul deține o infrastructură de vizitare cu puncte de interpretare (Casele Geoparcului) și trasee:[16]

Casa Geoparcului[modificare | modificare sursă]

Se află în clădirea Universității București din Hațeg, str. Libertății, nr. 9A.

Conceptul valorifică legendele balaurilor, mitul dragonilor și fascinația pentru dinozauri. Eroul principal este Balaur bondoc, o specie de dinozaur transilvănean, cu povestea descoperirii și reconstituirii lui. Reconstrucția este realizată de Brian Cooley, expert international recunoscut[necesită citare]. Programul de vizitare diferă în funcție de sezon.

Casa pentru Știință și Artă[modificare | modificare sursă]

Centrul este destinat vizitării, organizării de ateliere educaționale și activități de tip outdoor learning. Vedeta expoziției este reproducerea în mărime naturală a lui Magyarosaurus dacus în exterior. În interior se află o altă reconstrucție – Zalmoxis robustus, precum și o colecție de fosile printre care trei cuiburi originale cu ouă de dinozaur. Programul de vizitare diferă în funcție de sezon.

Casa Vulcanilor[modificare | modificare sursă]

Casa Vulcanilor[17] este o construcție din pământ care spune povestea Pământului, adaptată la povestea geologică a Țării Hațegului. Este un loc unde puteți afla lucruri interesante despre vulcanii care dominau Insula Hațegului de acum 70 de milioane de ani și ale căror urme se găsesc astăzi în comuna Densus. Construcția este una ecologică din cob, adică pământ galben, paie și apă.

Este un spațiu de vizitare și de educație non-formală realizat prin voluntariat în cadrul mai multor proiecte începute in 2014. Vizitarea se face doar cu programare. Detalii pe site.

Casa Dinozaurilor Pitici și Casa Tradițiilor[modificare | modificare sursă]

Casa Dinozaurilor Pitici și Casa Tradițiilor fac parte din centrul comunitar al satului Sânpetru. În perimetrul locului fosilifer cu dinozauri din Sânpetru a efectuat Franz Nopcsa în anul 1895 primele sale descoperiri paleontologice.[18]

Centrul și Asociația Femeilor din Sântămăria-Orlea organizează periodic evenimente de promovare a tradițiilor precum: Atelier de plante tinctoriale, Târgul produselor locale (țesături, ulei de dovleac, săpun), Zilele Geoparcului, Atelierul Dinozaurilor.

Casa Pietrelor[modificare | modificare sursă]

Casa Pietrelor[19] este o construcție din piatră, lemn, lut, apă și baloți de paie care spune povestea pietrelor și a viețuitoarelor care trăiesc sau au trăit pe Pământ. Aici veți afla mai multe despre pietre și fosile, dar și despre cât de strânse sunt legăturile dintre acestea, formele de relief și viața pe Pământ. Vizitarea se face doar cu programare. Detalii pe site.

Acces[modificare | modificare sursă]

Monumente și atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea parcului și în arealul acestuia se află numeroase obiective (biserici, castele, cetăți, situri arheologice, arii naturale protejate, ) de interes istoric, cultural și turistic; astfel:

Biserica Sfântul Nicolae din Densuș

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Reportaje

Videoreportaj

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Strei-Hațeg - Sit de importanță comunitară; accesat la 23 ianuarie 2014
 2. ^ a b c Dinozaurul care a trăit în Țara Hațegului în urmă cu 70 de milioane de ani este vedeta unei expoziții unice în România, 27 iulie 2014, Departamentul Corespondenți, Gândul, accesat la 28 iulie 2014
 3. ^ Crearea Geoparcului Internațional „Țara Hațegului” a fost inițiată de Universitatea din București și este rezultatul unor studii interdisciplinare detaliate și al unei colaborări între universități, administrații locale, firme, școli și asociații Arhivat în , la Wayback Machine.; accesat la 29 aprilie 2019
 4. ^ Hotărârea de Guvern Nr. 2151, din 30 noiembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 38, din 12 ianuarie 2005; accesat la 22 ianuarie 2014
 5. ^ en www.unesco.org - natural-sciences environment earth-sciences unesco-global-geoparks - list-of-unesco-global-geoparks; accesat la 1 mai 2019
 6. ^ en Globalgeopark.org - Global Network of National Geoparks - Hateg Countrz Dinosaur Geopark; accesat la 22 ianuarie 2014
 7. ^ en The Hațeg UNESCO Global Geopark is located in the central part of Romania, in Southern Transylvania near the main routes to Hungary, Serbia and Bulgaria.; accesat la 29 aprilie 2019
 8. ^ Natura2000.mmediu.ro - Strei-Hațeg - Sit de importanță comunitară Arhivat în , la Wayback Machine.; accesat la 22 ianuiarie 2014
 9. ^ The IUCN Red List of Threatened Species - Eriophorum vaginatum; accesat la 6 iunie 2018
 10. ^ Directiva Consiliului European 92/43/CE din 21 mai 1992, privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică; accesat la 23 ianuarie 2014
 11. ^ Iucnredlist.org - The IUCN Red List of Threatened Species - Ursus arctos; accesat la 23 ianuarie 2014
 12. ^ Iucnredlist.org - The IUCN Red List of Threatened Species - Lutra lutra; accesat la 23 ianuarie 2014
 13. ^ Iucnredlist.org - The IUCN Red List of Threatened Species - Bombina variegata; accesat la 23 ianuarie 2014
 14. ^ Eunis.eea.europa.eu - Fauna sitului Strei - Hațeg Arhivat în , la Wayback Machine.; accesat la 23 ianuarie 2014
 15. ^ unibuc.ro Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului” - Turism și recreere Arhivat în , la Wayback Machine.; accesat la 29 aprilie 2019
 16. ^ Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului” - Puncte de vizitare; accesat la 29 aprilie 2019
 17. ^ casavulcanilor.ro Casa Vulcanilor este un spatiu de vizitare si educatie creat si coordonat de Asociatia "Drag de Hateg"; accesat la 29 aprilie 2019
 18. ^ Dacian Muntean, Aventurile și călătoriile baronului Nopcsa, Deva, 2013, p. 42.
 19. ^ casapietrelor.ro - Casa Pietrelor este un spatiu de vizitare si educatie creat de Asociatia "Wild Roots" impreuna cu Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului Arhivat în , la Wayback Machine.; accesat la 29 aprilie 2019